Ruim vier weken werk ik nu thuis. In mijn eentje. Thuiswerken zonder kleine kinderen, of andere menselijke huisgenoten, kent ook uitdagingen. Geen natuurlijke pauzes door een hulpvraag over een som of de vraag wat we gaan eten. Voor ik het weet, zit ik uren op mijn laptop te priegelen. Aan een eettafel die bedoeld was voor een mooie avond met vrienden. In plaats daarvan zitten mijn collega’s dagelijks aan tafel. Begrijp me goed: ik ben dol op mijn collega’s. Maar het is wel even wennen. De grens tussen werk en privé wordt heel permeabel.

Ter lering en vermaak deel ik mijn acht totnogtoe beste ervaringen voor thuiswerken in je eentje:

1.     Zorg voor ritme en structuur, sta op dezelfde tijd op, ga douchen en doe iets aan waar je energie van krijgt, van yogabroek tot superman-hoodie.

2.     Kies je werkplek bewust. Liefst een aparte plek. Of zet er foto’s neer van je collega’s en pak alles weer in als je klaar bent. Maak een onderscheid tussen waar je ontspant en waar je inspant.

3.     Geen inspiratie maar transpiratie. Maak een niet te ambitieuze planning voor de dag, ga ervoor zitten en begin. Als ik eenmaal ben begonnen, dan kom ik wel weer in de flow. Dat brengt mij op het volgende punt.

4.     Neem elk uur een kwartier pauze. Zet de timer. Sta op van je meestal niet-arboverantwoorde thuiswerkplek. Idealiter doe je wat rek- en strekoefeningen. In mijn geval haal ik koffie en paaseitjes.

5.     Ga minstens een keer naar buiten. Inmiddels ben ik een graag geziene gast bij de lokale middenstand. Vers brood werkt voor mij heel motiverend.

6.     Volg live een webinar. Je voelt je weer onderdeel van een community, onder de mensen. Dat is fijn. En je steekt er vaak ook nog wat van op.

7.     De hele tijd ‘aan’ staan is op den duur niet houdbaar. Afleiding is essentieel. Leer line dancing met youtube (onlining dancing dus eigenlijk). Of leer Chinees, de taal van de toekomst.

8.     We kennen allemaal momenten dat werken echt even niet lukt. Ga jezelf niet forceren, go with the flow. Zoals Elizabeth Gilbert gisteravond in een geweldig webinar zei: ‘accept life on life’s terms’.